Rocksim Export of Nose Cone Data for 3D Printing

The Rocketry Forum

Help Support The Rocketry Forum:

Mike Haberer

Well-Known Member
TRF Supporter
Joined
Jan 7, 2019
Messages
740
Reaction score
483
I'm designing an upscaled rocket for which no commercial nose cone is made anywhere close to the size in the model. In Rocksim I made the material one of the plastics in the materials list (I don't are which one, I'll pick the plastic for printing) and made it hollow with a wall thickness of 2mm. When trying to export a .stl file, Rocksim crashes. Has anyone ever tried exporting nose cone data for 3D printing? Any suggestions?
 

Buckeye

Well-Known Member
TRF Supporter
Joined
Sep 6, 2009
Messages
2,732
Reaction score
543
Meh, Rocksim is not a really a CAD program, so I am not surprised. If you are serious about printing stuff, then a real CAD software is in order.
 

Mike Haberer

Well-Known Member
TRF Supporter
Joined
Jan 7, 2019
Messages
740
Reaction score
483
Well, I've exported .svg file before to fins and have had them custom made so that export works. If the export function for .stl is there and no one has gotten it to work, then I'll feed my file to Apogee for diagnosis. I can whip the nose cone up with the Openscad routines I have, just wondering if anyone has ever gotten Rocksim exports to work...
 

Reinhard

Well-Known Member
TRF Supporter
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,161
Reaction score
374
Location
Austria
Seems like you have found a bug in RS. Out of curiosity: What happens if you don't make the nose cone hollow or if you decrease the wall thickness to let's say 0.1mm? Anyways, I guess Apogee might be interested in your file to reproduce that.

Reinhard
 

Mike Haberer

Well-Known Member
TRF Supporter
Joined
Jan 7, 2019
Messages
740
Reaction score
483
Hollow vs. solid makes no difference. Changing wall thickness makes no difference.
 

Buckeye

Well-Known Member
TRF Supporter
Joined
Sep 6, 2009
Messages
2,732
Reaction score
543
Well, I've exported .svg file before to fins and have had them custom made so that export works. If the export function for .stl is there and no one has gotten it to work, then I'll feed my file to Apogee for diagnosis. I can whip the nose cone up with the Openscad routines I have, just wondering if anyone has ever gotten Rocksim exports to work...
.svg is 2D vector graphics. stl is 3D tessellation. Did Rocksim's stl export ever work in the past? I would be surprised if Rocksim knew how to tesselate a 3D object.
 

jordan.jacob

New Member
Joined
May 31, 2021
Messages
1
Reaction score
0
I advised Apogee of the issue today and expressed my concerns as I'm getting into 3D Printing of parts and they stated they're the fix is completed and to be released "hopefully" in the next few weeks.

"Yeah that is a known bug that is already fixed and will be in the next release - hopefully in the next few weeks.

Sorry for the inconvenience."
 

Mike Haberer

Well-Known Member
TRF Supporter
Joined
Jan 7, 2019
Messages
740
Reaction score
483
Good to know. Thanks for reporting it. Family issues of late have distracted me from my normal obsession with all things rocketry...
 
Top