Openrocket: Adjusting Motor Delay Timing

Discussion in 'Rocketry Electronics and Software' started by jcramton, Aug 28, 2019.

Help Support The Rocketry Forum by donating:

  1. Aug 28, 2019 #1

    jcramton

    jcramton

    jcramton

    James Cramton / Rocketry Works

    Joined:
    Nov 10, 2014
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Location:
    Tucson, AZ
    I've seen this behavior in Openrocket for some time, and just verified it in the current 15. 03 version. I don't see the simulation or the plot taking into account the motor delay specified in Motors & Configuration.

    When selecting a motor in Motor Configs, you can manually change the delay time, either to an arbitrary number of seconds, or to a preset number of seconds defined by the motor file. The program accepts this for display purposes, but when you run simulations for, say, 6, 8, 10, or 14 second delays, the simulation calculates the deployment velocity as though the motor was the 14 second delay. The plot shows parachute deployment at 14 seconds after burnout. Openrocket calculates the optimal delay, but it won't simulate a flight with a delay set by the user close to the optimal delay.

    Is this a known defect? Or am I missing something in the motors & configurations screen?
     
  2. Aug 28, 2019 #2

    Charles_McG

    Charles_McG

    Charles_McG

    Ciderwright

    Joined:
    Sep 12, 2013
    Messages:
    1,953
    Likes Received:
    250
    Location:
    SE Wisconsin
    I find I have to type the override number and then tab away before closing the motor config, or it doesn't seem to stick.
    You also have to tell it to use the motor ejection in the recovery section.
     
  3. Aug 28, 2019 #3

    jcramton

    jcramton

    jcramton

    James Cramton / Rocketry Works

    Joined:
    Nov 10, 2014
    Messages:
    10
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Location:
    Tucson, AZ
    Thanks, Charles! The motor ejection option was the issue. It's nice that you can change that setting for all existing sims with the click of 1 checkbox in 1 simulation.
     

Share This Page