Help Support RocketryForum by donating using the link above or becoming a Supporting Member.


Results 1 to 16 of 16
  1. #1
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606

    Question Missile Works T3. Need some help the Tx/Rx won't "associate".

    Best I can determine the Tx and Rx won't "associate" (communicate). No blinking LEDs on the Tx and Rx. Is there some trick not mentioned in the User Manual?

    The Bluetooth appears to be working and I have fresh batteries and proper voltage at the terminal blocks on both boards.


  2. #2
    Join Date
    18th January 2009
    Location
    Crofton, MD
    Posts
    697
    I would call Jim. He was very helpful when I had issues with my RTx/GPS system. I ended up sending the unit back and he found a cold solder joint that he fixed.


    Sent from my iPhone using Rocketry Forum

    MDRA Member
    TRA Level 2

  3. #3
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606
    Quote Originally Posted by Crazyrocket View Post
    I would call Jim. He was very helpful when I had issues with my RTx/GPS system. I ended up sending the unit back and he found a cold solder joint that he fixed.
    Is he going to answer the phone on a Saturday? What about the init sequence, do the T1 LEDs blink w/o the phone app working? I probably won't have time to send it back and wait for its return. Its a brand new unit.

  4. #4
    Join Date
    3rd February 2017
    Posts
    180
    Lights on both should be blinking. When your app is paired up with the T3, the little light on the HC-06 Bluetooth module that's mounted on the Rx board, will stop blinking and turn solid. I had the same problem as you when I first got mine. I unknowingly tested with dead/low batteries I had on hand. I got new batteries the next day and put a fresh charge on them and then the T3 worked great. I first turn on my Tx. then Rx then the app. I turn everything on in that order, and next I get the Tx buttoned up in the NC, and usually when that's done , everything else is all linked up and happy. Hope this helps.

  5. #5
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606
    Quote Originally Posted by captbk View Post
    Lights on both should be blinking. When your app is paired up with the T3, the little light on the HC-06 Bluetooth module that's mounted on the Rx board, will stop blinking and turn solid. I had the same problem as you when I first got mine. I unknowingly tested with dead/low batteries I had on hand. I got new batteries the next day and put a fresh charge on them and then the T3 worked great. I first turn on my Tx. then Rx then the app. I turn everything on in that order, and next I get the Tx buttoned up in the NC, and usually when that's done , everything else is all linked up and happy. Hope this helps.
    Still does not answer the question: "do the T1 LEDs blink w/o the phone app working?" IOW... So even if my phone is NOT on I should still see "the T1 LED's ... semi-sync-flash in unison (association)." ?

    Never mind the phone or the Bluetooth or pairing. Should the light blink when the Tx and Rx are simply powered up?

    I'm not going to get this figured out unless I isolate the 4 or 5 separate subsystems that make this thing work and right know I'm just looking at whether the Tx is communicating with the Rx.

  6. #6
    Join Date
    3rd February 2017
    Posts
    180
    Quote Originally Posted by jahall4 View Post
    Still does not answer the question: "do the T1 LEDs blink w/o the phone app working?"

    Never mind the phone or the Bluetooth or pairing. Should the light blink when the Tx and Rx are simply powered up?
    Yes to both. Call Jim

  7. #7
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606
    Quote Originally Posted by captbk View Post
    Yes to both. Call Jim
    Then mine are DOA. Already corresponded with Jim, but you are the first person to unambiguously answer that question. Thanks! Owe you one.

  8. #8
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606
    Quote Originally Posted by jahall4 View Post
    Then mine are DOA. Already corresponded with Jim, but you are the first person to unambiguously answer that question. Thanks! Owe you one.
    Sorry to reply to my own post, but I just got off the phone with Jim. We talked for well over an hour, most of it on something other than the T3

    Turns out both the Tx and Rx had not been "turned on". There is a pair of solder pads on the main board that have to be bridged to send power to the Xbees. With Jim's permission I soldered the bridge myself and had it working while he was still on the phone. Now on to the "hard part", the software.

    And BTW captbk was exactly correct the T1 will blink with simply the addition of power.

    thx everyone.

  9. #9
    Join Date
    26th November 2009
    Posts
    5,246
    Quote Originally Posted by jahall4 View Post
    Sorry to reply to my own post, but I just got off the phone with Jim. We talked for well over an hour, most of it on something other than the T3

    Turns out both the Tx and Rx had not been "turned on". There is a pair of solder pads on the main board that have to be bridged to send power to the Xbees. With Jim's permission I soldered the bridge myself and had it working while he was still on the phone. Now on to the "hard part", the software.

    And BTW captbk was exactly correct the T1 will blink with simply the addition of power.

    thx everyone.
    So he forgot to close the bridge before he sent it to you? If so and now it's fixed, that was the hard part. You should be able to get the software to work. You know? Chute happens and happy to know Jim was able to help you with it although if it was
    resorted to sending it back, he would have picked up on it and got it going for you. Kurt

  10. #10
    Join Date
    18th January 2009
    Location
    Toney, Alabama
    Posts
    3,594
    Can you post a pic of the location of the solder bridge? Then I can look to see if mine is correct.
    "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster, and if you look long into an abyss, the abyss also looks into you." - Friedrich Nietzsche

    TRA# 08705 L3

    www.dragonworksrocketry.com

    DragonWorks Rocketry YouTube Channel

  11. #11
    Join Date
    26th November 2009
    Posts
    5,246
    My gosh, that could be your trouble! I fired my T3 up again in our all-seasons room as most of the time a GPS lock can
    be had out there. Had a lock in 5 minutes with B/T GPS app. Push comes to shove send it back to Jim if the soldering
    job looks too daunting for you. Kurt

  12. #12
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606
    Quote Originally Posted by ksaves2 View Post
    So he forgot to close the bridge before he sent it to you?
    Yep, he fessed up immediately got to respect him for that. We have similar careers, that's what we talked about for an hour or better.

    Quote Originally Posted by ksaves2 View Post
    You should be able to get the software to work.
    It was, in fact it was already working before the real problem was even diagnosed. It did not Require the "mock GPS". Jim says it's never required that for him either. The Bluetooth GPS app works beautifully and provides a satellite image of where the rocket is located.

    Quote Originally Posted by ksaves2 View Post
    ...although if it was resorted to sending it back, he would have picked up on it and got it going for you. Kurt
    ... but then I would have missed my window for testing and fell short of what may be last opportunity to launch any HPR unil Nov.

  13. #13
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606
    Quote Originally Posted by DRAGON64 View Post
    Can you post a pic of the location of the solder bridge? Then I can look to see if mine is correct.
    Are yours not working?

  14. #14
    Join Date
    18th January 2009
    Location
    Toney, Alabama
    Posts
    3,594
    Quote Originally Posted by jahall4 View Post
    Are yours not working?
    No batteries or cables to test with yet... That is why I wanted a visual of the suspect location.
    "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster, and if you look long into an abyss, the abyss also looks into you." - Friedrich Nietzsche

    TRA# 08705 L3

    www.dragonworksrocketry.com

    DragonWorks Rocketry YouTube Channel

  15. #15
    Join Date
    21st July 2014
    Posts
    606
    Quote Originally Posted by DRAGON64 View Post
    No batteries or cables to test with yet... That is why I wanted a visual of the suspect location.
    I'll post a pic if you still need it, just that's it a pain the butt on this forum.

  16. #16
    Join Date
    18th January 2009
    Location
    Toney, Alabama
    Posts
    3,594
    Pic would be great, thanks!

    "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster, and if you look long into an abyss, the abyss also looks into you." - Friedrich Nietzsche

    TRA# 08705 L3

    www.dragonworksrocketry.com

    DragonWorks Rocketry YouTube Channel

Similar Threads

  1. [Free!] How To Get The "Free" Prefix? (FIXED!) Works
    By TopRamen in forum Yard Sale / Wanted
    Replies: 22
    Last Post: 21st December 2014, 10:03 PM
  2. New Missile Works Av-Bay "Widgets"
    By MWC in forum Vendor Display
    Replies: 6
    Last Post: 6th July 2014, 09:26 PM
  3. 20 foot+ "Patriot Missile" Model Rocket Launch Video
    By SleestaksRule in forum The Watering Hole
    Replies: 7
    Last Post: 9th January 2010, 04:29 PM
  4. Squirrel Works "Spirit of Texas"
    By Aerobee300 in forum Product and Vendor Reviews
    Replies: 16
    Last Post: 7th July 2004, 03:05 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •